Kuinka kirjailijaksi tullaan?
Monesti, kun olen käynyt kirjailijavieraana kouluilla, niin minulta kysytään, kuinka minusta tuli kirjailija. Ja kuinka kirjailijaksi tullaan?
Niin… miten minusta tuli kirjailija? Se oli oikeastaan aina ollut haaveenani. Kirjoitin pienestä pitäen satuja ja tarinoita. Muistan, kuinka yllätin äidinkielenopettajani yhdeksännen luokan keväällä, kaksi päivää ennen kevätjuhlia, yli 70 sivun fiktiivisellä kirjoitelmalla. Jo lukiossa koetin ensimmäisen kerran lähettää käsikirjoituksia kustantamoille. Niitä ei kukaan julkaissut, mutta jatkoin yrittämistä aina sillointällöin. Sitten kymmenisen vuotta sitten yksi kustantamo otti minuun yhteyttä ja kysyi, voisinko kirjoittaa sata satua televisioon Nukkumatin iltasatuihin. Tottahan toki! Kirjoitin tietokone sauhuten satuja, ja sain kolmen kuukauden määräaikaan mennessä sata satua valmiiksi. Oli hienoa nähdä omia satuja luettavan telkkarissa! Susanna Haavisto luki ne upeasti.
Mutta… olin kirjoittanut niin kiivaasti, etten enää osannut lopettaa. Jatkoin kirjoittamista ja koetin entistä aktiivisemmin löytää kustantajaa kirjoilleni. Ja sitten, kun löysin, niin niitä tulikin kerralla kaksi. Kaksi kustantamoa kiinnostui Tervatonttu Toivo -käsikirjoituksesta. Nordbooks oli nopeampi ja tein heidän kanssaan sopimuksen. Toiselle kustantamolle tarjosin toista käsikirjoitusta, Prinsessa joka ei halunnut parantua, ja he julkaisivat sen. Nordbooksin, nykyään Atrain&Nord, kanssa minulla on jatkunut yhteistyö ensimmäisestä Tervatontusta lähtien. Minulta on nyt julkaistu yksitoista lastenkirjaa, ja lisää on tulossa.
Mutta tässä ohjeita kirjailijaksi haluaville:
1) Kirjoita paljon. Tuskin keneltäkään julkaistaan ensimmäistä kirjoitusta. Tee lyhyempiä ja pidempiä tarinoita, etsi omaa tyyliäsi. Kannattaa myös lukea paljon. Lukemalla oppii ja näkee erilaisia kirjoitustyylejä ja kirjallisuuden lajeja.
2) Kun sinulla on hyvä tarina valmiina, etsi netistä sille sopivia kustantamoja. Jotkut kustantamot ovat keskittyneet lastenkirjoihin, toiset jännäreihin ym. Valitse muutama, joiden arvelet olevan kiinnostunut sinun tarinastasi.
3) Katso kustantamojen nettisivuilta lähetysohjeet. Osa kustantamoista haluaa käsikirjoituksen paperilla, osa sähköisenä. Katso myös, mitä tietoja halutaan mukaan saatekirjeeseen. Lähetä käsikirjoitus ohjeen mukaan.
4) Ala jännittää. Kustantamoille tarjotaan tuhansia käsikirjoituksia. Niiden käsittely voi viedä puolikin vuotta. Lopulta saat kirjeen tai sähköpostin. Jos käy tuuri, niin tarinasi hyväksytään. Mutta usein voi olla vastauksena ”Käsikirjoituksenne ei valitettavsti sovi kustannusohjelmaamme”. Minä tiedän. Sain monta semmoista kirjettä. Mutta älä luovuta. Jos yksi kustantamo ei halua tarinaasi, joku toinen voi haluta. Yritä uudelleen.
5) Kun kustantamo on hyväksynyt käsikirjoituksesi, sitä pitää luultavasti vielä muokata kustannustoimittajan kanssa. Jos kysymyksessä on lastenkirja, siihen tarvitaan myös kuvitus. Voit kuvittaa sen ehkä itse, tai etsiä siihen toisen kuvittajan, tai kustantamolla on siihen sopiva kuvittaja.
6) Kustantamo huolehtii kirjan taittamisesta ja painosta, sekä myynnistä eri kanavia pitkin. Kirjailija saa osuutensa, eli rojalteja myyntituloista. Varaudu siihen, että Suomen mittakaavassa kirjoilla ei pääse äkkirikastumaan, mutta työtä niiden eteen saa tehdä valtavasti.
Toivotan sinulle onnea! Itse rakastan kirjailijan työtä.